8BitChip Forum

Atari => Hardware => Topic started by: Anemos on 03-10-2011, 21:49:07

Title: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 03-10-2011, 21:49:07
Hi, question for TOS upgrade on Atari STFM with 1.02 TOS, and motherboad REV.C1
How is easy to change from 1.02 to 1.04 or later .. ?
the roms is 2 chip now, for newest TOS needed more chip or what?
What chip eprom type needed to programing?

The photo of roms..

(http://i180.photobucket.com/albums/x207/NikiforosGT/ATARIST/Toschips.jpg)
thanks
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: jvas on 04-10-2011, 08:41:02
Upgrading to TOS 1.04 is as simple as replacing the roms.
Upgrading to higher TOS version needs additional components, since it uses a different address space.
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 04-10-2011, 10:45:22
http://atari.8bitchip.info/flashest.php

Flash ROM is of course not a must. You can use old-fashion EPROMs too. Basically, everything is possible with max couple logic chips.
If something is not clear, ask. Forum is for it  :)
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 04-10-2011, 14:44:09
Thanks for answers ..
Well, the STFM is not main a friend ask,and his want easy way for that..
I think that is working for him? .. > http://www.ebay.ie/itm/Rainbow-TOS-1-4-Atari-ST-STF-STFM-Mega-ST-New-2-Chip-/130579295662?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e6721edae
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 04-10-2011, 16:50:20
It will work. But I don't see what language TOS is it.  It may be US for instance, and then will have problems with video, as US TOS starts at 60 Hz instead PAL 50 Hz.
Why not programming self EPROMs with TOS version what you like ?  No programmer ? Get some, build some  :)
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 04-10-2011, 17:04:02
Oh yes.. it must be check the language.. thanks for info..
what eproms type needed and how many pieces ?
also can be write 1.62 or later with out moding on board ?
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 04-10-2011, 17:16:56
You need 2x 1Mbit (not byte) . Like 27C1001 .  But they have more pins than ROM chips, so some plus work is required - see page how to solve it with intermedia sockets for instance.

But Flash EPROMs are now cheaper.

1.62 will not work on ST(FM).  Only on STE.
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 04-10-2011, 22:16:55
Thanks petari, plz one more, for 2X1 mega 1.4 TOS needed modification on this board? (first post photo)
or just replace that to the same places ?
also. .the rainbow 1.4 is same to 1.04? 
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 05-10-2011, 15:37:39
If you want just to upgrade TOS to 1.04 in machine where is originally 2 ROM chips for TOS, and with EPROMs and not ROMs  then need to follow pin layout on small schematic below text  "No GAL programmer? There is a simple solution:"  . No logic (left side) is needed, so only EPROM connections are interesting. As there are 4 pins more. So, on pins 1, 31 and 32 goes +5V.  On pin 2 goes A17 of CPU - it is closest at W2, point 3 . Pin 2 on EPROM is A16, but adresses are shifted by 1, as CPU is 16 bit, while ROMs are 8-bit. Other pins go normally


Rainbow TOS is actually nickname for TOS 1.04 - so it is same.


Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 05-10-2011, 19:02:38
i get it.. thanks for all  Petari ;)
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 09-10-2012, 16:31:08
Unsleep the topic for a little help..
petari i need your ok (correction) if this simple schematic is correct for 32 pin eprom,to STFM

(http://imageshack.us/a/img19/9448/ataristfmtosupgrade102t.png) (http://imageshack.us/photo/my-images/19/ataristfmtosupgrade102t.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: qq1975b on 25-05-2013, 23:03:33
Does this method work with 27C010 or 27C1000 EPROMS or 29F010 EEPROMS?
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 27-05-2013, 17:50:32
Well, I always look schematic of particular machine, and pin layouts of EPROMs, Flash EPROMs. Then need to connect proper lines with proper pins.  In some ST machines (mostly older ones) both control signals of EPROMs are used - OE and CE.
By some newer boards, one is connected to GND always. Difference is mostly because they use not UDS and LDS lines - it probably made jumpering simpler. Activating both EPROMs at once, even if only byte read is asked makes no harm.
The whole science here is to connect properly CE and OE and +5V on EPROM, Flash EPROM.
27C010 or 29F010 is practically same. 27C1000 may have little different pin layout. Just Google for it, and will see that even not all 27C1000s are same. By some OE is at standard place, by some is on pin 2 ( I guess that it is rare case - some programmers support it not) .
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: qq1975b on 27-05-2013, 22:05:20
I have tried the schematic posted before with TOS 1.04 SP on a Mega 4 but it didn't work. Just blank screen with a very soft yellow border  :-\
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 28-05-2013, 11:15:34
Give me exact type of EPROMs you use , and I will give you solution.
Some work on jumpers (soldering pads)  is needed too .
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: qq1975b on 29-05-2013, 11:03:31
I tried with 27C010A EPROMS but I have also 27C1000 if needed (and 27C256 28 pin). Also AM27C010 but are the same as the 27C010A.

I did the schematic posted using 2x 32 pin sockets to avoid soldering the EPROMs pins. On the Mega ST is a lot of free space  ::).

So, there are 3 sockets: one 28 Pin attached to the motherboard, one 32pin with the lower pinout rerouting, and one 32 pin with the upper pinout rerouting.

I splitted the TOS.img in HI and LO files with ROMSPLIT app under Hatari .

The Mega 4 has TOS1.4 German in two chips. I tested it with TOS1.4 UK in two chips and worked ok too.
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 30-05-2013, 21:02:32
I want to tell my schematic  already working well on STFM of my friend


(http://i180.photobucket.com/albums/x207/NikiforosGT/ATARIST/DSC06801.jpg)

(http://imageshack.us/a/img19/9448/ataristfmtosupgrade102t.png)
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: qq1975b on 31-05-2013, 08:35:58
Yes, that's thes scheme I followed. The one from Exxos.

How do I upload pictures here? I will burn the EPROMs again doing the img split on a real Atari...
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Anemos on 31-05-2013, 21:58:05
use imageshack ,and post the links
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: qq1975b on 03-06-2013, 09:09:33
Here we go!

(http://imageshack.us/photo/my-images/404/lafoto2jv.jpg/)
(http://imageshack.us/photo/my-images/24/lafoto1sz.jpg/)
http://imageshack.us/photo/my-images/404/lafoto2jv.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/404/lafoto2jv.jpg)
http://imageshack.us/photo/my-images/24/lafoto1sz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/24/lafoto1sz.jpg)

As I said, two sockets were used to avoid soldering on the EPROM directly.
Title: Re: Atari STFM TOS upgrade
Post by: Petari on 08-06-2013, 12:59:08
I suggest that you look here for Mega ST ROM upgrade with 32 pin EPROMs :   http://atari.8bitchip.info/flashest.php

It is important that do some things with W2-W4 pads.
Text between 2 pics of Mega ST ROM upgrade:

"On pic above is how it is solved in Mega ST. 32-pin sockets are inserted in original ROM sockets, so that pins 1, 2, 31, 32 are in air. Pins 30 are cut down, and is best to put little insulator between them and sockets, to avoid contact.

Connectiing of Flash EPROMs:   pin 32:   +5V (Vcc) , add cer. capacitor between it and GND, with shortest possible legs.
                                                 pin 31:  (/WE)  /RW signal from CPU - via resistor and protection switch (explained later)
                                                 pin 30:  (A17 of Flash)    to selection switch
                                                 pin  2:   (A16 of Flash)    to A17 of CPU - it is closest at W2, point 3 .
                                                 pin  1:   (A18 of Flash)    to selection switch

Other connections in Mega ST:  W3 (remains) on pos for 1M ROMs (2-3 connected). W2: remove shortcut and connect point 3 to pins 2 of Flash EPROMs. To point 2 of W2 connect inverted RW signal of CPU (this leads to OE pins of ROMs) .
W4: remove shortcut (if there was 6 chip TOS), Lower point (ROM2 signal) goes to selection logic, upper point comes from selection logic - then need to cut (desolder) pin 12 of 74LS11 , to avoid conflict.
"

Of course, if not using Flash EPROMs and don;t want in circuit programming, you just connect +5V to point 2 of W2 - what leads to OE pins. And another not to do is:  do not cut (desolder) pin 12 of 74LS11 - it is needed if no additional logic.
Pin 31 of EPROMs go to +5V, of course.